Ministr Mládek bude jezdit elektromobilem

Jen hlouček novinářů byl přítomen historické události, která se udála druhé lednové pondělí před budovou Ministerstva průmyslu a obchodu.  Ministr Jan Mládek zde sedl do elektromobilu a jako první ministr jel s tímto autem na elektrický pohon na jednání vlády.

Hned ráno 9. ledna převzal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek od prezidenta Hyundai Motor Czech Byung Kwon Sira a generálního ředitele Hyundai Motor Czech Vladimíra Vošického elektromobil Hyundai IONIQ Electric. Stalo se tak na základě smlouvy o pronájmu do půlročního užívání. Tato smlouva je součástí dlouhodobého programu MPO „Nízkouhlíkové technologie“, který má za cíl rozvoj inovativních technologií pro oblast energetiky v České republice. Podle tiskové zprávy vydané MPO, chce používáním elektromobilu  Jan Mládek osobně přispět ke zvýšení osvěty čisté mobility v České republice a podpořit masivnější rozvoj elektromobility. Ministerstvo průmyslu a obchodu se tímto krokem také snaží být příkladem pro další státní instituce. „Elektromobily jsou oproti běžným motorovým vozidlům výrazně ekonomičtější a přívětivější k životnímu prostředí. Jejich masivnějším užíváním dochází ke snížení emisí. V rámci první výzvy evropského programu na podporu elektromobility jsme vloni přijali celkem 53 žádostí pro pořízení elektromobilů nebo dobíjecích stanic od českých obcí, institucí a firem v celkové výši 40 milionů korun. Do března bude vypsána druhá výzva, která, pevně věřím, povede k dalšímu rozvoji elektromobility u nás,“ uvedl  k tomu ministr Jan Mládek.

Prezident společnosti Hyundai Motor Czech  Byung Kwon Sir předal elektromobil ministru Janu Mládkovi a ten s ním odjel na jednání vlády.

Vůz Hyundai IONIQ Electric, který má nyní MPO na půl roku k dispozici, nabízí čistě elektrický pohon. Jeho akumulátory umožňují reálný dojezd více než 280 kilometrů, což je v kategorii elektromobilů jedna z nejlepších hodnot na trhu. Nabití akumulátorů na 80 procent kapacity trvá pomocí stejnosměrného rychlonabíjecího zařízení pouhých 24 minut. Vůz je možné nabíjet i střídavým proudem z běžné kompatibilní domácí zásuvky. Ministerstvo průmyslu a obchodu patří mezi první ministerstva, která začala využívat elektromobily. Ve svém autoprovozu disponuje nabíjecí stanicí, kterou už několik let využívá k provozu služebního elektromobilu zn. Nissan Leaf v rámci elektromobility společnosti ČEZ. „Model IONIQ vnímáme jako náš významný  příspěvek rozvoji elektromobility ve světě a jsme potěšeni, že se o parametry a výhody vozů na elektrický pohon osobně zajímá i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Je to signál, že se i Česká republika přidává k celosvětovému trendu odpovědnosti za životní prostředí, “ uvedl při předání vozu prezident společnosti Hyundai Motor Czech pan Byung Kwon Sir.

(red)