Moderní vytápění a dřevostavby se představily na veletrhu

Ukázku toho, jak lze úsporně, komfortně a moderně bydlet nabídly veletrhy  Dřevostavby a Moderní vytápění.  Cílem tradičního souběhu veletrhů bylo ukázat řešení všem, kteří staví a rekonstruují s cílem snížit energetickou náročnost.

Veletrh Moderní vytápění představil  na Výstavišti v Praze Holešovicích moderní trendy v oblasti vytápění, úspory energie a efektivního využívání obnovitelných zdrojů energie. Na veletrhu byly představeny unikátní technické novinky, například tepelné čerpadlo země-voda (voda-voda) AquaMaster 90 Inverter, scroll inverterový kompresor, pyrolytické kotle ROJEK PK BIO na ruční přikládání, krbová vložka Venus 16.3W os, kanadská krbová vložka ENERZONE DESTINATION 1.5 INSERT, kanadská kamna ENERZONE SOLUTION 3.4 nebo kanadský horkovzdušný kotel DROLET TUNDRA a další zajímavosti. Unikátní novinkou byl také tablet, který bezdrátově ovládá a nastavuje dotykové termostaty TMDisplej 2 Wi-Fi a tím umožňuje centrální ovládání vytápění v celém domě.

Představily se také expozice dalších zvučných vystavovatelů nabízejících tuzemské i zahraniční špičkové technologie v oblasti vytápění. Jmenujme alespoň firmy Jaroslav Cankař a syn – ATMOS, Družstevní závody Dražice-strojírna s.r.o. /NIBE ENERGY SYSTEMS CZ, ESEL TECHNOLOGIES s.r.o., HAAS+SOHN Rukov, s.r.o., Ptáček – velkoobchod, a s., ABX spol. s.r.o., KRBY KURKA, STIEBEL ELTRON spol. s r.o., IVT s.r.o. organizační složka, ŠTORC TZB s.r.o., REGULUS spol. s r.o., Rosa In. s.r.o., R&B Tsekki s.r.o., PEDOTHERM MORAVIA spol. s r.o., DŘEVO-PRODUKT SV, spol. s r.o., KVS EKODIVIZE a.s., ELEKTRODESIGN VENTILÁTORY spol. s r.o., Vaillant Group Czech s.r.o. či NEWAG s.r.o.

Doprovodný program

Návštěvníci i odborníci se po celou dobu veletrhu mohli těšit zajímavému doprovodnému programu, na kterém se podílela např. Asociace pro využití tepelných čerpadel, Státní fond životního prostředí, České vysoké učení technické v Praze UCEEB, Solární asociace a mnoho dalších. Odborníci přiblížili program kotlíkové dotace. Kvalita a dostupnost pelet, instalace a kontroly kotlů, kde najít topenáře pro kotlíkové dotace a jak vybrat správný kotel. Další přednáška navedla, jak postupovat při realizaci malých FVE (fotovoltaických elektráren) nebo jak kombinovat FV systém a tepelné čerpadlo. Byly řečeny důležité informace, co vše je nutné zvážit při realizaci rekuperace nebo jak moderně

a úsporně řešit vytápění a chlazení, například tepelná čerpadla v kombinaci s podlahovým, stěnovým
a stropním vytápěním a chlazením. Zástupci Státního fondu životního prostředí poskytli aktuální informace o dotačních možnostech z programu Nová zelená úsporám.

Technické novinky

Ve střední části haly byly k nalezení unikátní technické novinky, například tepelné čerpadlo země-voda (voda-voda) AquaMaster 90 Inverter, nejmodernějšího scroll inverterový kompresor s BLDC motorem, který umožňuje měnit otáčky v rozmezí 20-150 s-1 a řídit topný výkon ve velmi širokém spektru od 7 do 48 kW. Dále byl představen teplovodní pyrolytický kotel na tuhá paliva (s dochlazovací smyčkou) – jmenovitý výkon kotle dle provedení 20, 25, 30 kW. Pyrolytické kotle ROJEK PK BIO na ruční přikládání jsou určeny ke spalování palivového dřeva – kusové dřevo o délce 530 mm a vlhkosti do 20 %. Kotle jsou certifikovány v Třídě 5 dle ČSN EN 303 -5 a splňuji požadavky EKODESIGNU, lze na ně tedy žádat i „kotlíkovou dotaci“. K vidění byla krbová vložka Venus 16.3W os, kanadská krbová vložka ENERZONE DESTINATION 1.5 INSERT, kanadská kamna ENERZONE SOLUTION 3.4 nebo kanadský horkovzdušný kotel DROLET TUNDRA. Za zmínku stojí také unikátní tablet, který bezdrátově ovládá nastavuje dotykové termostaty TMDisplej 2 Wi-Fi a tím umožňuje centrální ovládání vytápění  v celém domě.

V rámci veletrhu MODERNÍ VYTÁPĚNÍ nesměla chybět ani atraktivní soutěž, ve které bylo možno vyhrát hodnotné ceny, které věnovaly společnosti Remko s.r.o. a SunnyHouse.

V souběhu veletrhů  se počátkem února představilo  na výstavišti v Praze-Holešovicích 360 subjektů, kteří vystavovali na celkové ploše 12.900 m2. Na veletrh zavítalo 27 600 návštěvníků.  Příští ročník 2018 veletrhů energeticky úsporného bydlení – DŘEVOSTAVBY a MODERNÍ VYTÁPĚNÍ se bude konat v Praze na Výstavišti v Holešovicích ve dnech 1. – 4. 2. 2018.

(tz)