EkoAuto otevřelo brány ekologické dopravy

Čistá mobilita je realitou. Není už problém, abychom jezdili místo auty na benzín a naftu elektromobily nebo auty s plynovým pohonem. Ukázku těchto vozidel a technologií nabízí salon ekologické dopravy EkoAuto.

Kdo ještě neřídil elektromobil, má možnost si to vyzkoušet při návštěvě druhého ročníku salonu ekologické dopravy EkoAuto. Tato v České republice největší přehlídka ekologických vozidel a technologií pro čistou mobilitu se koná od 6. do 9. dubna na výstavišti  PVA EXPO v Praze- Letňanech.

Nissan představil i elektrickou dodávku

Návštěvníci zde mají možnost vyzkoušet si jízdu hned s několika různými elektromobily. Vystavující firmy nabídnou zájemcům zkušební jízdy s elektromobilem od firmy Nissan, Hyundai a Tesla. Vyzkoušet si mohou i  elektrickou motorku.  Dopravní podnik hl. města Prahy navíc umožní návštěvníkům veletrhu svést se elektrobusem od zastávky metra v Letňanech na výstaviště PVA EXPO.  „Už máme přes šedesát zájemců,“ řekla portálu energieinfo.cz manažerka pořádající agentury k počtu zájemců o soutěž automobilky Nissan. To bylo krátce po otevření výstavy. Soutěž je spojena s předváděcími jízdami. Právě tato automobilka představuje na výstavě jeden z nejprodávanějších osobních elektromobilů Nissan Leaf a také elektrickou dodávku s dojezdem 150 kilometrů. Ta se hodí se zejména pro různé rozvážkové služby do měst. Vyniká tichým a čistým provozem.

Inspirace z výstaviště

Testovací jízdy jsou součástí koncepce EkoAuta, jehož hlavním cílem je předvést a nabídnout ekologické dopravní prostředky, inspirovat k pořízení elektromobilů a aut na plyn i ostatních vozidel pro čistou mobilitu. Tato vozidla musí být nízkoemisní nebo mít nulový dopad na životní prostředí. Hlavními tematickými okruhy veletrhu jsou proto auta na plyn, elektromobily, hybridy, autobusy a nákladní auta na plyn nebo elektřinu, ale také potřebná infrastruktura pro čistou mobilitu.

Hyundai Electric překvapuje prodejem

Elektromobily vybavené bateriemi začínají zvyšovat dojezd. Ten se přibližuje  300 km. Například automobilka Hyundai představuje na EkoAutu model Ioniq Electric s uváděným dojezdem 280 kilometrů.  V praxi může být zejména při jízdě po dálnici, kdy se na spotřebu proudu nehledí o něco nižší, ale neklesne pod 200 km. Umožňuje to zejména nezávislé vytápění vozu za pomoci tepelného čerpadla. „ Od začátku ledna jsme prodali už šest těchto vozů, jsme příjemně překvapeni,“ řekl k uvedení tohoto elektromobilu na tuzemský trh Marek Szaba ze společnosti Auto Palace Butovice.  To má Hyundai v záloze ještě vodíkové elektromobily s dojezdem až 700 km. Do Česka by se mohly dostat jen co se postaví první veřejné vodíkové stanice.

Toyota si připomíná výročí hybridů

Světový průkopník hybridních pohonů Toyota si připomíná letos 20 let od uvedení prvních hybridních vozů na trh.  Právě tuto technologii představuje na výstavišti v Letňanech u modelů RAV 4 a C-HR. Hybridní vozy také usnadnily cestu na trh bateriovým elektromobilům a nově i vodíkovým elektromobilům s palivovými články. „Toyota je díky hybridním pohonům zvyklá na servis elektromobilů,“ řekl Petr Sattler z Toyoty Tsusho Praha k radikální změně, kterou představuje nástup vozů s elektromotory i v oblasti servisu.

Domácí, firemní i veřejné stanice na CNG

Návštěvníci EkoAuta zde například uvidí domácí plnicí stanici na stlačený zemní plyn (CNG), kterou lze mít doma při rodinném domku napojeném na plynovodní síť. Tuto stanici  vystavuje na svém stánku společnost E.ON společně s firmou Motor Jikov. Podobně je na EkoAutu  představena plnicí stanice na CNG pro firemní účely od společnosti Aquacentrum. Lze ji umístit v areálu firmy a tím šetřit výrazně náklady na palivo. Další úspory vznikají tím, že se nemusí zajíždět ke vzdálenější veřejné pumpě. „Provoz stanice je velice tichý, nikoho neruší,“ říká majitel firmy Aquacentrum Miroslav Čepický k nové technologii CNG stanice.  Především veřejné stanice CNG staví společnost Vítkovice Doprava.  Úspěšně spolupracuje například s firmou Benzina, na jejíchž 18 pumpách už jsou stojany CNG od Vítkovic. Podle Martina Primuse letos při pumpách Benziny postaví další dvě stanice.

Pestrá nabídka aut a motorek

Plynová auta na CNG od Škody Auto jsou vystavena v expozici autosalonu Havex auto.  Je zde továrně vyrobená, v prodeji velice úspěšná Octavia G-Tec. Rovněž se nabízí firemně přestavěná Fabia s nádržemi o objemu 22 kg na CNG. TPC Industry vystavuje malé komunální vozidlo s elektrickým pohonem. Hned několik zajímavých vozidel lze najít v expozici Asociace pro elektromobilitu. Například se jedná o Trabant přestavený na elektromobil s dojezdem až 300 km.  Autobus na CNG předvádí Dopravní podnik města Brna, který provozuje 100 těchto vozidel. Dalších asi 60 chce v nejbližší době nakoupit.

Nová motorová paliva

Představena jsou zde také nová motorová paliva, která teprve přicházejí na český trh. Jedná se o zkapalněný zemní plyn (LNG), který zde zastupuje kamion pro přepravu tohoto paliva od firmy Spolgas. Na český trh se také v dohledné době dostanou vodíkové technologie.  Ty na EkoAutu zastupuje první  český vodíkový autobus tzv. Trihybus od společnosti ÚJV Řež. Vodíkový autobus postavila ve spolupráci s plzeňskou Škoda Electric.

EkoAuto se koná v době, kdy se v České republice realizují nebo připravují  národní a evropské dotační programy pro rozvoj čisté mobility.

Vít Smrčka