V Plzni se připravuje sériová výroba domácích baterií pro ukládání elektřiny

Vyřešit uskladňování elektřiny v době její nadvýroby je jedním z hlavních cílů současné energetiky. Plzeňská firma NetPro systems, která se nyní připravuje zahájit sériovou výrobu domácích baterií, k tomu může výrazně přispět.

České domácnosti budou mít tento rok o důvod víc, proč začít uvažovat o zvýšení energetické soběstačnosti, a tím snížení výdajů za energie ze sítě. Na trh přichází domácí baterie EnergyCloud od plzeňské firmy NetPro systems. Do baterie lze ukládat energii získanou z obnovitelných zdrojů, například pomocí solárních panelů na střeše. Baterie tím přispívají ke zvýšení energetické soběstačnosti rodinných domů i jiných objektů.

Jednatel společnosti NetPro systems Tomáš Jelínek.

S výrobou chtějí začít do léta

Společnost NetPro systems loni provedla testovací instalace, převážně v domech zaměstnanců nebo prvních nadšenců. Nyní dokončuje certifikace pro český trh a do léta zahájí sériovou výrobu. Díky ní plánuje uspokojit poměrně vysokou poptávku první vlny zájemců a zajistit tak až sto nových instalací do konce tohoto roku. „ Je to obrovský trh, určitě v miliardách korun,“ říká jednatel společnosti NetPro systems Tomáš Jelínek o byznysu spojeném s akumulací energie z obnovitelných zdrojů. Už nyní je značný zájem o výrobky této plzeňské firmy. Setkali jsme se na jednom z veletrhů a bylo to znát hned na první pohled. Kolem stánku NetPro systems bylo neustále živo, expozice firmy byla stále plná, což zdaleka neplatilo o jiných.  „Máme dlouhý seznam zájemců, kteří na baterii čekají, jsme tedy rádi, že jim EnergyCloud budeme moci už brzy dodat. Vzhledem ke stoupajícímu počtu nových instalací fotovoltaiky očekáváme i stoupající poptávku po domácích bateriích, do kterých lze získanou energii ze solárních panelů uložit do zásoby,“ vysvětluje.

Úspory energie nejsou jediným přínosem

Slunce nejvíce energie vyrábí v čase, kdy většina rodin není doma, uložení energie tedy umožňuje její spotřebu po návratu z práce nebo ve dnech, kdy je zataženo. „Baterie umožní vyrovnat výkyvy ve výrobě elektřiny,“ dodává Tomáš Jelínek. Úspory energie ale nejsou všechno, co nabízí domácí baterie. Zvládnutí akumulace elektřiny může  přinést i další rozvoj do některých regionů. Stále jsou v Česku některá místa, například na Vysočině, kde energetické společnosti nechtějí některé objekty připojovat k síti kvůli nedostatečnému příkonu. To domácí baterie spojené s lokální výrobou proudu pomocí OZE do značné míry řeší. NetPro systems sice samotné bateriové články nevyrábí, nakupuje je od zahraničních výrobců, stejně jako nevyrábí solární panely. Její přínos je zejména v dodávce celého funkčního systému, zejména pak řídících technologií. V Plzni Lochotíně proto firma zaměstnává 25 inženýrů, kteří se věnují vývoji těchto technologií. Vedle tohoto oddělení jsou připraveny i výrobní prostory. Baterie EnergyCloud jsou hotovým řešením, ke kterému není třeba dodávat žádné další komponenty. Základ celé technologické jednotky představují baterie LiFEPO4, které jsou bezpečnější než více rozšířené a rizikové baterie typu Li-On. Kapacita úložiště základního modelu je 7,6 kWh, což odpovídá 108 hodinám zapnuté TV nebo 850 hodinám nabíjení mobilu. Každý si ale může kapacitu poskládat dle potřeby. „Věříme, že domácí baterie se v nejbližších letech stanou běžnou součástí domácností, které chtějí snížit výdaje na energie a žít v souladu s principem udržitelného rozvoje,“ dodává Tomáš Jelínek. Celková investice včetně pořízení solárního panelu by neměla pro rodinný dům překročit částku půl milionu korun.

Další technologie

Baterie nejsou jediným známým způsobem akumulace elektřiny.  Například v západní části Evropy se testuje technologie „Power to gas“, tedy ukládání přebytečné energie z OZE do vodíku za pomoci palivových článků. Vodík lze pak zpět použít na výrobu elektřiny v době odběrových špiček nebo jako palivo do vodíkových elektromobilů. Touto cestou se vydává například i elektrárenská společnost ČEZ, která tento týden oznámila, že technologii Power to gas chce vyzkoušet v Rumunsku. Zde vlastní velký  park větrných elektráren o výkonu několika set MW.  Na tuzemském  trhu se zatím tato technologie neuplatňuje. Baterie jsou proto v Česku zatím jediným perspektivním způsobem, jak uskladňovat elektřinu.

Některé parametry domácí baterie Energy Cloud

Baterie EnergyCloud umožňuje akumulovat energii získanou ze solárních panelů (případně jiných zdrojů) pro pozdější využití, a výrazně tak zvýšit energetickou soběstačnost domu.

Jak baterie fungují?

1) Solární panely na střeše domu převádí solární energii na elektřinu.

2) Získaná energie se částečně spotřebovává na provoz spotřebičů, její nespotřebovaná část se ukládá v baterii Energy Cloud.

3) Ve chvíli, kdy je spotřeba energie vyšší než její aktuální výroba (např. využívání mnoha spotřebičů najednou, špatné počasí), zdrojem se stane energie uložená v baterii. Pokud by byla vyčerpána, systém automaticky přechází na energii ze sítě.

4) Baterie může sloužit i jako zdroj energie pro elektromobil.

Pro koho jsou baterie určené?

  • ekologicky smýšlející rodiny, které chtějí žít v souladu s přírodou
  • domácnosti, které chtějí výrazně ušetřit na energiích
  • majitele elektromobilů, kteří chtějí jezdit ekologičtěji i levněji
  • budovy, které potřebují záložní zdroj energie v případě výpadku sítě
  • firmy, které chtějí snížit výdaje na provoz a zvýšit šetrnost podnikání

Technické parametry základního modelu baterie Home 7

zapojení: 1 fázový výstup, 230V

kapacita úložiště: 7,6 kWh (odpovídá 4 hodinám varné konvice, 108 hodin TV nebo 850 hodin nabíjení mobilu)

životnost: cca 10 000 cyklů nebo 15 let

max. odebíraný výkon: 3,8kW po dobu 2 hodin

nabíjecí cyklus: plně automatický, obvykle 2-3 hodiny

provedení: ocelo-plechové robustní šasi s hightech designem

rozměry: dva díly 83 cm x 66 cm x 30 cm (VxŠxH), volitelná instalace vedle sebe nebo na sobě

celková váha: 150 kg

barva, design: Volitelný

technologie baterií: LiFePO4

cena: celkové náklady 200 000 Kč (z dotace Nová Zelená úsporám lze čerpat cca 100 000 Kč)

(red)