Astana otevřela českým firmám nové trhy

České firmy na výstavě EXPO 2017 v hlavním městě Kazachstánu Astaně uspěly. Zajímavé kontrakty se rýsují zejména před společností Hedviga Group a také Škoda Electric. Ocenění od pořadatelů výstavy věnované energetice  získala rovněž celá česká expozice.

Na závěr výstavy EXPO 2017 v kazachstánské Astaně navštívil v neděli 10. září českou expozici jubilejní půlmiliontý návštěvník. Stala se jím podle sdělení komisaře výstavy Jana Krse paní Dina Mukuševa z kazachstánské Astany. Od vedení české expozice  obdržela pamětní list a dárky. Česká expozice rovněž obdržela od organizátorů bronzovou medaili za nejlepší rozpracování tématu výstavy, jímž bylo motto „Energie budoucnosti“. Český stánek se také stal jednou z nejnavštěvovanějších národních expozic. Především se ale prosadily samotné firmy.

Expozice společnosti Hedviga Group na EXPO 2017 v Astaně.

Technologie bude u Kaspického moře

Odborná porota vybrala pro realizaci dva české projekty. Tím prvním je revoluční linka od společnosti Hedviga Group na zpracování běžného komunálního odpadu ekologicky šetrným, pomalým termickým rozkladem. Při něm se uvolňuje energie v podobně tepla a rovněž další v průmyslu využitelné sekundární látky. Na výstavě byla tato technologie zastoupena 3D modelem PTR Power Plant projektu, který firma již realizovala v Londýně. Nápad české společnosti HEDWIGA Group sídlící ve Frýdku-Místku zaujal kazašské odborníky natolik, že se bude jednat o jeho realizaci i v této ekonomicky významné zemi středoasijského regionu. „ Jedná se o státní zakázku. Kontrakt budeme podepisovat druhého října,“ upřesnil pro portál Energieinfo předseda představenstva Hedviga Group Marek Beneš a dodal, že jejich technologii vybral přímo ministr energetiky Kazachstánu. Zatím se jedná o zkušební provoz, který bude postaven na břehu Kaspického moře. Zařízení má zpracovávat zeminu kontaminovanou ropou.  Hodnota zakázky je asi milion Euro. Podle Beneše se jedná o první jednotku, brzy by se měly v Kazachstánu stavět další.

Přijedou zástupci čínských loděnic

Expozice této firmy v Astaně ale přinesla možnosti průniku na další trhy. „ Zítra tady mám Číňany,“ upozornil Marek Beneš také na zájem Číňanů o technologii z Frýdku-Místku. Jednat by se mělo o vytvoření společného podniku na zpracování odpadu v čínských přístavech. Partnerem jsou státní čínské loděnice. Smlouva by měla být podepsána ještě letos.

Elektrobus z plzeňské firmy Škoda Electric.

Kazachstán chce i  české elektrobusy

V Astaně získala také dobrou pozici plzeňská Škoda Electric, známá výrobou trolejbusů, ale nově také elektrobusů. Právě druhým projektem, který si kazachstánská strana vybrala k realizaci je elektrobus s futuristickým designem, na kterém se vedle Škody Electric podíleli i studenti UMPRUM. Na výstavě byl zastoupen funkčním 3D projektem. Elektrobus Škody Electric nabízí nižší provozní náklady a maximální ohleduplnost k životnímu prostředí než vozidla s běžnou motorizací. „ Doprava vozu do Astany by stála asi jako samotný elektrobus,“ vysvětlil ředitel pro elektromobilitu Škody Electric Radek Svoboda  proč na EXPO firma nevystavila samotný elektrobus. „ Astana je bohaté město, bude chtít elektromobilitu,“ dodal k možnostem prodeje elektrobusů do Kazachstánu. Byl by to vítaný trh, protože  podle Svobody prodej elektrobusů na evropských trzích teprve začíná. Je to novinka, prodávají se zde poslední dva roky.  Škoda Electric zatím prodala jen 25 těchto ekologických vozidel, deset do Třince, nově 11 do Českých Budějovic a ostatní jezdí na Slovensku. Přitom trolejbusů ročně prodá 250 až 300 kusů.

O výstavu byl  značný zájem

Během tří měsíců se na výstavě uskutečnilo 3 500 kulturních a odborných akcí, včetně konferencí. Branami výstaviště prošly téměř čtyři miliony návštěvníků, ale také 40 představitelů států z celého světa, včetně prezidenta ČR Miloše Zemana. Rovněž ji navštívilo 75 ministrů a státních tajemníků z více než 50 zemí. „Kladně hodnotím praktické efekty naší účasti. A to, že si kazachstánští partneři velmi bedlivě všímali našich exponátů a hned dva z projektů si vybrali pro realizaci, je podle mne nejlepší vizitkou toho, že naše angažmá bylo úspěšné. Jsem rád, že se nám podařilo naši účast na specializovaném EXPO prosadit a že se Ministerstvo průmyslu a obchodu historicky zhostilo jeho organizace na výbornou,“ zhodnotil českou účast na EXPO 2017 ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Vít Smrčka