Největší veletrh v Česku mění datum

Tradiční zářijový Mezinárodní strojírenský veletrh už nebude v září, ale v říjnu. Nemělo by se to projevit na jeho velikosti a návštěvnosti. Letošní veletrh proti předcházejícím ročníkům ještě posiluje.

Přechod ze zářijového na říjnové datum konání bude pro Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV) už asi trvalý. Řekl to generální ředitel Veletrhů Brno (BVV) Jiří Kuliš na tiskové konferenci konané před začátkem veletrhu. Uskutečnila se v Praze v sídle Ministerstva průmyslu a obchodu. Veletržní správa MSV musí brát ohled na to, aby nedošlo ke kolizi s velkými veletrhy podobného zaměření v Německu, zejména se světovou výstavou EMO v Hannoveru. Se zavedením státního svátku sv. Václava ztratila ale možnost uspořádat MSV na konci záři.  „Do zářijového termínu se nedostaneme,“ poznamenal k tomu Jiří Kuliš. Letos se proto MSV koná od 9. do 13. října. „ Říjnový termín už asi zůstane,“ dodal.  Uskutečnit MSV před výstavou EMO není možné, protože mnozí vystavovatelé obráběcích a tvářecích strojů odtud míří právě do Brna. Z Hannoveru pak na MSV přivážejí premiérové strojní exponáty.

Výstaviště je vyprodáno

Říjnové datum ale neznamená pro MSV nějaké oslabení. „ Jsou vyprodány všechny pavilony,“ upozornil Jiří Kuliš na velký zájem vystavovatelů o letošní MSV. Všechny pavilony brněnského výstaviště byly už několik měsíců před veletrhem vyprodány. V nejatraktivnějších halách P, V a F museli pořadatelé další zájemce o plochu odmítat. Přihlášeno je 1610 firem z 32 zemí. Jak upozornil vedoucí odboru marketingu a komunikace Veletrhů Brno Jiří Smetana je to o zhruba 100 firem více než před dvěma roky, kdy měl veletrh stejnou oborovou skladbu jako letos. Firmy zde představí výrobky od supervýkonných obráběcích strojů až po průmyslové roboty poslední generace. Letošní MSV se uskuteční na 40 000 čtverečních metrech čisté výstavní plochy. Téměř polovina vystavovatelů bude ze zahraničí.  Konkrétně 245 firem přijede z Německa, odkud je největší zahraniční účast. Partnerskou zemí letošního MSV je opět po pěti letech Indie, kterou bude reprezentovat 70 průmyslových firem. Z Asie bude mít také výrazné zastoupení Čína se 70 firmami a Jižní Korea s 27 vystavovateli.

Veletrh je signálem hospodářského růstu

Velký zájem o MSV signalizuje také velmi dobrý stav ekonomiky a pozitivní očekávání firem. “Robustní hospodářský růst se opírá především o výsledky průmyslu, který je tradičně rozhodujícím motorem ekonomiky. Loni rostla průmyslová produkce již třetím rokem v řadě a tento trend pokračuje i letos. Produkce zpracovatelských odvětví se za první pololetí zvýšila o téměř šest procent a vyhlídky na následující měsíce jsou rovněž slibné.,” řekl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, který letošní MSV podpoří několikadenní osobní účastí. Hlavním tématem MSV bude opět Průmysl 4.0 a projekt AUTOMATIZACE. Součástí MSV jsou také dva specializované veletrhy. Jedná se o 8. mezinárodní veletrh dopravy a logistiky Transport a Logistika a 2. mezinárodní veletrh technologií pro ochranu životního prostředí ENVITECH. Ve srovnání s rokem 2015 výrazně přibylo vystavovatelů obráběcích a tvářecích strojů. Obor zpracování plastů a chemie pro strojírenství se rozrostl o čtvrtinu a významně se zvýšil zájem u vystavovatelů pohonů, elektroniky a strojírenských komponentů.

MSV je také významným obchodním podnikem, který přináší tržby přes 300 milionů korun. To znamená zhruba třetinu celkových tržeb Veletrhů Brno. Veletrh připravuje většina z 260 zaměstnanců veletržní správy. Při započtení externích firem a také zaměstnanců vystavovatelských firem je podle Jiřího Kuliše Mezinárodní strojírenský veletrh výsledkem práce asi 10 000 lidí.

Vít Smrčka